Το μουσικό σώμα (Le corps musical)/Σεμινάριο με τον JEAN-JACQUES LEMETRE

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ JEAN-JACQUES LEMÊTRE

Ανοιχτό σε ηθοποιούς, χορευτές, περφόρμερς, τραγουδιστές και μουσικούς.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον θέλει ν’ ανακαλύψει και να δοκιμάσει τις ηχητικές δυνατότητες του σώματός του. Θα προταθούν συλλογικές και ατομικές ασκήσεις που θα οδηγήσουν σε μια μουσική διεργασία η οποία βασίζεται στη δημιουργική εμπειρία του Jean-Jacques Lemêtre στο Théâtre du Soleil. Η πρακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθεί εξειδικευμένα η γλώσσα του κάθε ατόμου, όχι μόνο μέσω της φωνής αλλά και μέσω ολόκληρου του σώματος. Συνδέοντας τα ερωτήματα που προκύπτουν εμπειρικά κατά τη διάρκεια της δουλειάς πάνω στο σανίδι με τα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν στην κατάσταση του κόσμου και την εξέλιξή της, ο Jean-Jacques Lemêtre μας παρακινεί να πάμε πέρα από την τεχνική, αναδεικνύει στην πράξη την αναλογία ανάμεσα στα προβλήματα της αποσύνδεσης και τη δυσαρμονία του ανθρώπου. Βάζει τον καλλιτέχνη ν’ αναρωτηθεί πάνω στη σχέση του με το περιβάλλον, έτσι ώστε να συλλάβει και να εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ ρυθμού και θεατρικής μουσικής.

Η προσέγγιση απαιτεί μια νέα εκμάθηση του ρυθμού του σώματος και της μετρικής της γλώσσας.

Οι μαθητές του σεμιναρίου θα αξιοποιήσουν τις ρυθμικές, μελωδικές και αρμονικές δυνατότητες του σώματος, χρησιμοποιώντας το βηματισμό, τις μετατοπίσεις, την κίνηση, τους τονισμούς, την ανάσα, την ταχύτητα του λόγου, τα ηχοχρώματα κλπ. Όσοι είναι μουσικοί μπορούν να φέρουν μαζί τους κάποιο μουσικό όργανο.

Σχεδιασμένο για όλους τους performers, ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και μουσικούς, το σεμινάριο τους βοηθά ν’ αναπτύξουν δυναμική, ευελιξία και ένταση.

Jean-Jacques Lemêtre

Εμβληματική μορφή του Θεάτρου του Ήλιου, του οποίου υπέγραψε όλες τις μουσικές δημιουργίες για πάνω από τριάντα χρόνια, ο Jean-Jacques Lemêtre είναι μουσικός, συνθέτης, οργανοποιός, δημιουργός και συλλέκτης 2.800 μουσικών οργάνων (όλων των εποχών) που ξετρύπωσε από κάθε γωνιά του κόσμου, και τα οποία παίζει αφού πρώτα τα «επανασυναρμολογήσει» με τον δικό του τρόπο. Έχει ασχοληθεί με το τσίρκο, το καμπαρέ, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το χορό. Όντας ο πρώτος που διηύθυνε στη Γαλλία τα έργα του Moondog, ο Jean-Jacques Lemêtre δημιούργησε στο Μόντρεαλ στις 5 Νοεμβρίου 2012 ένα αντισυμβατικό έργο με τίτλο Babel. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο καλλιτέχνης καταγράφει αδιάκοπα ομιλούσες φωνές ανδρών, γυναικών και παιδιών, από 1800 και πλέον γλώσσες και διαλέκτους, τις οποίες συγκέντρωσε από συζητήσεις που έκανε σε όλο τον πλανήτη με τη συνδρομή διερμηνέων. Από τα ηχητικά αυτά σύνολα συνέθεσε την όπερά του, αντικαθιστώντας τα όργανα της ορχήστρας με ομιλούσες φωνές. Η Βαβέλ είναι επίσης μια οπτική εμπειρία (με τη συνεργασία του κουκλοπαίκτη και εικαστικού Marcelle Hudon) και … γαστριμαργική, καθώς η παρουσίαση αυτού του μεγάλου συμφωνικού ποιήματος συνοδεύεται από γευσιγνωσίες ώστε να ξυπνούν και οι μυρωδιές και οι γεύσεις.

Με τον Jean-Jacques Lemêtre η μουσική σύνθεση βρίσκει την κεντρική της θέση στη δραματουργική επεξεργασία ενός θεάματος, υπενθυμίζοντας ότι στη βάση του θεάτρου υπάρχει η μουσική.

Σύμφωνα με αυτόν, στη μαθητεία των τεχνών, το θέατρο, ο χορός και η μουσική δεν πρέπει να διαχωρίζονται.

Μεταξύ μουσικού, σκηνοθέτη και performer (ηθοποιού ή χορευτή) πρέπει να δημιουργηθεί μια πραγματική συμβίωση. Σε αυτή τη σχέση συνέργειας δεν θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτό ποιος καθοδηγεί και ποιος καθοδηγείται: ξεπερνώντας τη λογική της μουσικής επένδυσης ή της απλής υποστήριξης (ενός θεατρικού έργου), ο μουσικός (ή ο συνθέτης) του θεάτρου αποφεύγει το υποχρεωτικό τέμπο, δεν ακινητοποιείται στα στενά πλαίσια των μουσικών μέτρων, αλλά ακολουθεί, ωθεί και συμμετέχει στη δράση αναζητώντας τη μουσική του σώματος. Αυτή θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει, εφόσον κάθε μέρα είναι διαφορετική για τον ηθοποιό (ή τον χορευτή). Και καθώς το σώμα τους είναι ένα μουσικό πληκτρολόγιο, θα πρέπει, γι’ αυτό το λόγο, να είναι το “ιπτάμενο χαλί” του, η θεμέλιός του, η μήτρα, που βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή ώστε να συλλάβει τον παραμικρό ήχο που θα παραγάγει το ανθρώπινο σώμα στη σκηνή, όταν ξεκινήσει να παίζει.

Παρασκευή 28, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Ιουνίου, 12:00-18:00.

Eλεύθερη συνεισφορά

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνουν ηλεκτρονικά με φόρμα που θα αναρτηθεί στο σάιτ του Εμπρός και θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13/5 στις 12 το μεσημέρι.

Επειδή ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος (μέχρι 60 άτομα), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η φόρμα θα απενεργοποιηθεί όταν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός.

https://www.embros.gr/to-moysiko-swma-le-corps-musical-seminario-me-ton-jean-jacques-lemetre.html?fbclid=IwAR3wHnWvVnX-HMY6GtLeTx0quZrEsrIq_Dv-kM0Qs0KNjJwB280FgUUtPhE